De hele dag fietsen met Mirthe en Ilse - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Alexandra Wessels - WaarBenJij.nu De hele dag fietsen met Mirthe en Ilse - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Alexandra Wessels - WaarBenJij.nu

De hele dag fietsen met Mirthe en Ilse

Door: Alexandra

Blijf op de hoogte en volg Alexandra

20 Oktober 2008 | Suriname, Paramaribo

Zaterdag 18-10-2008

Vanmorgen werd ik erg raar wakker… Ik had gedroomd dat ik weer in Nederland was en ik was iedereen aan het vragen waarom ik nou eerder terug moest komen en niemand wist een antwoord. Ik vond het allemaal zo raar en ben weer een ticket gaan boeken naar Suriname om er toch 5maanden te mogen blijven haha. Ik werd wakker en ik was mijn hele oriëntatie kwijt. Maar toen ik door had dat ik nog steeds in Suriname was, was ik helemaal opgelucht en blij haha.
Het was nog vroeg maar slapen kon ik toch niet meer dus ben ik er maar uit gegaan. Ik heb me even gedoucht en ontbeten. Ik had Ilse nog ge sms’t want ze zou nog even wat langs komen brengen. Om half 9 stond ze al voor de deur met haar huisgenootje Mirthe. Ik vroeg wat ze gingen doen en Ilse vertelde me dat ze een dag gingen fietsen door de plantages. Ik hou ook veel van fietsen en het leek me wel leuk om ook met ze mee te gaan. Ik vroeg of het kon en of ze het leuk zouden vinden als ik met ze mee zou gaan. ze waren gelukkig enthousiast dus ik heb snel mijn tas ingepakt en broodjes gesmeerd.
We zijn om 09:00 bij mijn huis vertrokken en we zijn eerst naar de waterkant gefietst. Dat was maar een kwartiertje fietsen ongeveer. Daar lagen allemaal bootjes en een man heeft ons met de fietsen naar de overkant gebracht. (over de Suriname rivier) we waren toen in het plaatsje Meerzorg. Er waren vroeger 5 plantages in Suriname en een daarvan was Meerzorg.
Meerzorg stond bekend om zijn plantages. Vooral suiker plantages. Maar er zijn nu bijna geen plantages meer te vinden. onderweg zagen we wel heel veel natuur maar helemaal geen plantages. Toen we een poos aan het fietsen waren, hebben we even een pauze genomen. We zijn even lekker gaan zitten om onze broodjes op te eten en even wat te drinken. Het was wel super leuk om te doen maar erg warm, we waren al helemaal nat van het zweten. We besloten om weer verder te gaan fietsen. Na 2 uur fietsen kwamen we bij Mariënburg uit. Mariënburg was rond de 20e eeuw de grootste plantage van Suriname. we hebben daar even gezeten en rondgekeken. Ik heb sinds 2 maanden ook weer koeien gezien! Haha. ik begon ze al te missen haha.
Er kwam een Surinaamse man naar ons toe en hij zij dat we even door moesten fietsen naar de oude fabriek. We waren wel nieuwsgierig geworden dus zijn we naar de fabriek gaan fietsen. Er was een Surinaams mannetje met twee Nederlandse mensen aan het praten. Het Surinaamse mannetje vroeg of we samen met de andere twee mensen een rondleiding wilden hebben. het leek ons wel leuk dus sloten we ons bij hun aan. we hebben hele oude machines gezien waar de mensen vroeger de suikerriet gingen bewerkten. De man legde ons het hele verhaal uit op papier. We hebben een hele oude trein gezien, Ongeveer 100 jaar geleden werd er in Mariënburg een spoorweg aangelegd van 12 km die de suikerplantages verbonden met de centrale fabriek op Mariënburg. De rondleiding duurde ongeveer een uur. Het mannetje legde het wel heel grappig uit dus daardoor werd het wel leuker om er naar te luisteren vond ik. Maar sommige dingen vond ik een beetje saai.
Toen de rondleiding was afgelopen, zijn we weer een stukje terug gefietst en zijn we met een bootje en die fietsen naar Frederiksdorp gevaren. Er waren nog twee Nederlandse vrouwen met ons mee gevaren, daar hebben we nog even mee gekletst in de boot. Frederikdorp was vroeger ook een plantage. Maar het is nu een dorpje geworden. toen we er aankwamen, zagen we hele leuke huisjes en ook een restaurantje. De leuke huisjes vormde samen een hotel. Er komen veel toeristen die er gebruik van maken. we hebben er even uitgerust en gezellig wat gedronken. Ineens begon het keihard te plenzen. Maar wij zaten gelukkig droog. Na een half uurtje was het weer voorbij en zijn we een stukje gaan fietsen in Frederiksdorp. Ik vond het een erg mooi dorpje en hele leuke huisjes.
Na een poosje zijn we weer naar de bood gefietst en zijn we weer naar de overkant gevaren. We zijn verder gaan fietsen naar fort Nieuw Amsterdam.
Het was al laat en we waren moe van de fietstocht dus zijn we niet meer naar het museum gegaan. ik was er al geweest met Inge en Cynthia dus ik vond het niet erg om er niet meer heen te gaan. Ik heb ze nog wat dingetjes in Nieuw Amsterdam laten zien en daarna zijn we weer verder gaan fietsen. We gingen op weg naar de bootjes die weer naar Leonsberg vaarden.
Toen we er waren lag er geen boot maar ik wist dat er in het wachthokje een nummer stond en we hebben de overkant toen even gebeld. Er kwam een man aan met zijn boot en hij heeft ons opgehaald en naar Leonsberg gebracht.
En vanaf Leonsberg zijn we weer terug gefietst naar de stad Paramaribo. We fietsten door een erg mooie Vila wijk.
En eindelijk waren we weer thuis. Ik vond het echt een hele leuke fietstocht en we hebben ook heel veel gezien en een gezellige dag gehad. We hebben in totaal 40km gefietst. Vanavond was ik erg moe geworden. Ik was van plan om nog naar sza sza zoe te gaan maar ik had niet veel energie meer over.
Ik heb me even snel gedoucht en omgekleed en daarna ben ik nog even naar Ilse gegaan om de foto’s van haar camera op mijn pc te zetten. Dan kon ik jullie laten zien hoe onze tocht er vandaag uitzag.
Toen ik weer thuis was, heb ik samen met Inge nog even pasta gemaakt en hebben we even gezellig in de tuin gegeten.
Na het eten ben ik nog even achter mijn laptop gegaan. rond 10uur kregen we nog bezoek van 2 mensen die Cynthia en ik hebben leren kennen in Suriname. Cynthia was bij hun vanavond. we hebben nog een poosje zitten kletsen, het was gezellig.
Toen ze weg waren, ben ik mijn verhalen verder gaan typen. Ik hoefde vanavond gelukkig geen rekening te houden met de tijd want morgen ben ik weer lekker een dagje vrij.

• 19 Oktober 2008 - 08:18

Jan En Tineke:

Weer zo'n geweldig verhaal, nog even en je kunt als je INDERDAAD weer terug bent in Nederland je verhalen laten bundelen. En je wordt ook al een aardige reisleidster goed hoor.
    XXXX van ons.

• 19 Oktober 2008 - 18:02

Fennie Henk Marielle:

wat leuke fotos .hallo ik ben vandaag weze zwemmen er was survival ik en me vriendinetje hebben gewonnen een pereijsje groetjes marielle.

• 19 Oktober 2008 - 20:18

Kimberly:

leuk verhaal meisje!
    en gelukkig was het maar een droom! tis veel te koud hier hahaha!
    ben weer benieuwd naar je volgende avontuur!

Kussie!(K)