De Chinese immigratiedag - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Alexandra Wessels - WaarBenJij.nu De Chinese immigratiedag - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Alexandra Wessels - WaarBenJij.nu

De Chinese immigratiedag

Door: Alexandra

Blijf op de hoogte en volg Alexandra

22 Oktober 2008 | Suriname, Paramaribo

Maandag 20-10-2008

Mijn wekker had ik vanmorgen al om 07:00 gezet. Het was vandaag een vrije dag omdat het de Chinese immigratiedag is. Ik was erg benieuwd hoe die traditie zou zijn en ik had me er ook op verheugd om er heen te gaan.
Toen de wekker ging, kon ik er niet uitkomen… beetje irri want als ik kan uitslapen ben ik wel om 07:00 wakker.
Ik moest er wel uit want een bekende Surinaamse vrouw zou Cynthia en mij komen ophalen met haar man en dan zouden we naar het feest gaan. Ik had begrepen dat ze al om 09:00 voor onze deur zouden staan en ik moest nog een paar dingetjes doen dus vandaar de wekker om 07:00
Om 09:30 waren ze er nog niet en ging ik nog even snel wat nodige dingen kopen bij de winkel met Cynthia. Toen we terug waren, heb ik nog even buiten zitten wachten maar om 10:30 waren ze er nog niet. (tja Suriname..) om 11:00 ben ik alleen naar de stad gelopen om te kijken bij het onafhankelijkheidsplein. Het was maar een kwartiertje lopen dus dat is te doen.
Ze waren nog bezig met opbouwen van alles. Er waren wel veel kraampjes en daar ben ik even langs gaan lopen. ik had het al snel gehad want ik vond de mannen vervelend worden met hun stomme geroep en pssst dus ben ik weer naar huis gelopen. De Surinaamse mensen waren er nog steeds niet. Ik had al een paar anderen gebeld of ze nog wat gingen doen vandaag maar de meesten hadden al wat te doen. (ik hou namelijk niet van Surinaams wachten haha)
Ik ben naar Karine toe gegaan en daar hebben we even in de tuin gezeten. we zijn toen samen naar het onafhankelijkheidsplein gegaan en dat was wel leuk. Er was in het midden een podium opgebouwd en daar waren mensen aan het optreden, het was erg leuk om te zien. De muziek was ook leuk, echt Surinaams. We zijn nog even langs de waterkant gelopen en we zijn bij fort Zeelandia geweest. Het was een heel gezellig sfeertje daar vond ik.
Rond 14:45 belde Cynthia mij dat De Surinaamse vrouw er was met haar man. Dat werd ook wel tijd omdat ik ze eigenlijk om 09:00 vanmorgen al had verwacht. Dat is dus bijna 6uur later… echt Surinaams dus.
Ik ben toen gelijk met Karine naar haar huis gelopen en heb mijn fiets opgehaald en daarna ben ik gelijk naar huis toe gefietst.
Ze hadden lekker eten voor ons gemaakt, dat hebben we maar even in de koelkast gezet, dan hoeven we morgen niet te koken haha.
We zijn met z’n vieren naar de dierentuin gegaan. Ik was er al wel geweest maar ik vond het niet er om er weer heen te gaan. het was erg druk, er waren allemaal Chinezen daar. En ik zag vandaag ook niemand die ons de dieren konden laten zien zoals de vorige keer. Dus Ilse en ik hadden toen echt geluk gehad.
Ik hoorde van de Surinaamse mensen dat bellen naar Nederland vandaag gratis was. Ik pakte gelijk mijn telefoon en ging meteen Danny bellen, ze moesten er wel hard om lachen haha. Na een poos heel leuk gepraat te hebben, viel de verbinding weg… Mijn beltegoed was op en ik kreeg de kosten weer terug op mijn telefoon als bonus. Maar met die bonus kon ik jammer genoeg niet weer naar Nederland bellen. Maar ik was blij dat ik hem even had kunnen spreken :)
Toen we bij de dierentuin vandaan kwamen, zijn we naar de Marretrete mal geweest om even te winkelen. Maar jammer genoeg waren alle winkels dicht, dat komt door de Chinese Immigratiedag. We hebben toen even een ijsje gegeten met z’n vieren. En we hebben even gezellig gekletst met elkaar.
Toen we onze ijsjes op hadden, zijn we weer verder gaan lopen. Inmiddels waren er een paar winkels open gegaan, die hebben we toen nog even bekeken.
Het was al bijna 06:00 en we zijn toen naar het onafhankelijkheidsplein gereden. De opening van het feest begon toen al snel.
Het was echt heel mooi om te zien! Het werd geopend met Chinese draken en ze deden er echt een mooi dansje mee met leuke muziek. Er gingen ook nog kinderen optreden en er waren verder nog meer geweldige optredens van de Chinezen.
Rond 20:30 zijn we naar de auto toe gelopen om wat met z’n vieren te gaan eten. Cynthia en ik mochten kiezen wat we wilden gaan eten.
Ik had wel zin in echt iets Surinaams wat ik nog nooit had gegeten, Cynthia had daar ook wel zin in.
We zijn naar Blauwgrond gegaan.
Als vooraf hadden de Surinaamse mensen en ik een sauto soep en Cynthia had nasi. We hadden er nog kipspiesjes en bakabana bij besteld. De soep was echt heerlijk! Ik weet niet wat er allemaal in zat maar het was erg goed gevuld. Na de soep, bakabana en de spiesjes zaten wij ook wel helemaal vol en Cynthia had haar buik ook goed vol van de nasi.
Rond 10uur hebben de Surinaamse mensen ons weer naar huis gebracht. Ik heb echt een super leuke dag gehad vandaag! en het waren echt hele aardige mensen!! Van de hele dag wilden ze helemaal geen geld van ons aannemen. Ik duwde ze geld in hun hand maar ze wilden het gewoon niet hebben. Ik vond het wel erg aardig van ze.
Ik zal wel goed kunnen slapen vanavond want ik ben erg moe geworden.

• 21 Oktober 2008 - 05:31

Fennie Henk Marielle:

je bent wel onder nemend he doe wel voor zichtig he met die mannen. je kunt beter met zen tween gaan hoor. pas een beetje op je zelf schat. mooi dat je eenleuke dag heb gehad.dat heb jeweer meegemaakt.wij gaan naar zuid laarder markt ok doei.kusjes van ons doei.

• 21 Oktober 2008 - 08:17

Jan En Tineke:

Zo zie je maar weer he dat Surinaams wachten ook wel voordelen heeft.
    Maar ja een andere cultuur dan de onze, even wennen, maar als je terug komt ben je weer snel een echte Nederlandse hoor,o, ja wel wat bijgekleurd.
    Heel veel groeten uit een koud en nat Nederland.

• 21 Oktober 2008 - 18:17

Johan :

Ha die Alexandra,

Nog heel erg bedankt voor je kaart voor m'n verjaardag. Ik zie dat je het heel erg naar je zin hebt daar in Suriname. Geniet er nog maar lekker van. Ook leuke verhalen in je dagboek. We spreken elkaar wel weer.

Groetjes van Johan, Annemiek, Milou en Sofie

• 22 Oktober 2008 - 15:33

Anja:

Erg leuk om te lezen.. Dat zou ik ook wel eens een keer willen zien, dat schijnt inderdaad heel erg mooi te zijn!
    Haha nou fijn dat die mensen toch nog gekomen zijn, want als je zolang moet wachten dan ga je er toch eigenlijk vanuit dat ze niet meer zouden komen!

Kus mij (en bert- jan)