1e dag Boto Passie
Door: Alexandra
Blijf op de hoogte en volg Alexandra
06 Januari 2009 | Suriname, Paramaribo
Vanmorgen ben ik al vroeg opgestaan want Ik ga op trip naar het binnenland voor 3 dagen:) Zondag avond kom ik weer terug.
Ik heb me vanmorgen snel gedoucht, aangekleed en even een broodje gegeten. daarna ben ik nog even snel naar de pinautomaat gefietst om geld voor de trip te pinnen. En toen ik terug was, belde mijn lieve vriendje nog even! :) dat was ook erg leuk!!
Om 07:45 ben ik met mijn dikke tas naar Remco, Helga en Martijn gelopen. Femke en Nicol waren er al en Karine kwam er ook al snel aan.
We zouden om 08:00 gaan vertrekken maar dat werd een Surinaams uurtje later.. Maar daar zijn we inmiddels wel aan gewend hier haha. hij was er om 09:00 en toen konden we eindelijk vertrekken. We zijn eerst nog even wat boodschapjes gaan doen. we kwamen ook op een hele mooie markt waar ze echt allemaal Surinaamse groentes hebben en andere Surinaamse producten. Soms dacht ik echt van: wat moeten ze daar nou mee?? Haha. Het was wel mooi om te zien allemaal. We gingen daarna nog naar een winkel toe waar we de laatste dingetjes gingen kopen en om 10:00 vertrokken we uit de stad. We kregen in de bus een lekker Surinaams pasteitje en drinken. We werden goed verwend door de gids haha. na een uur reden we op de rode hobbelige afobakaweg. De natuur is daar erg mooi! En het werd steeds mooier! Onderweg hadden we nog even een plas pauze haha.
Langs de weg zagen we af en toe van die leuke huisjes. Dat vond ik nou echt Surinaams. Die mensen leven alleen maar van de natuur. Vaak kwamen we ook dorpjes tegen waar alleen maar families wonen. Die dorpjes hebben ook geen naam en staan niet geregistreerd. Die mensen hebben ook bijna geen geld nodig omdat ze toch alleen maar van de natuur leven, ideaal is dat! Haha.
De gids gaf onderweg veel uitleg, het was echt duidelijk hoe hij dat allemaal vertelde en ik vond het interessant om allemaal te weten. Na 4uur in de bus gezeten te hebben, kwamen we in Atjoni. Daar konden we niet verder met de bus. We zagen allemaal mensen die daar bezig waren om spullen in en uit te laden enz. het was er best druk voor dat kleine plaatsje.
We hebben de spullen allemaal uit de auto gehaald en we hebben ze naar de Koreaal gebracht. een Koreaal is een uitgeholde boomstam met aan de zijkanten verhoogd met planken. (Wel met een motor hoor haha)Toen we alle spullen hadden ingeladen, zijn we gaan varen. De natuur was echt zooo mooi!! We keken onze ogen uit. de gids was af en toe ook weer mooi aan het vertellen. Langs de waterkant zagen we ook weer leuke Surinaamse dorpjes en de vrouwen waren druk bezig met kleren wassen in de rivier en afwassen. Echt leuk om te zien hoe die mensen zo kunnen leven! En veel kleren hadden de mensen ook niet aan haha.
We hadden ook weer prachtig weer vandaag, iedereen is wel verbrand. Maar op het water was het wel lekker met die wind. na 1,5 uur varen kwamen we bij het eiland Isadou aan. het is een eiland waar veel toeristen verblijven. Het is gelegen aan de Boven Suriname Rivier, in het district Brokopondo. Het is er zooo ontzettend mooi!!!
We hebben met elkaar alle spullen uit de boot geladen en we zijn naar de huisjes gelopen. we kregen 2 huisjes toegewezen en dan moesten we zelf maar bekijken waar we wilden gaan slapen. Helga, Nicol, Femke en ik sliepen in een hutje en Remco, Martijn, Karine en de gids in een hutje. We hebben onze spullen erheen gebracht en we zijn het eiland gaan verkennen. de rivier was ook erg mooi! Daar waren al een paar mensen aan het zwemmen, zonnen en vissen. Wij hebben toen ook onze zwemkleding aangedaan en we zijn met elkaar gaan zwemmen. Heerlijk was dat! Wat ik ook zo mooi vond, was de stroming waar je je lekker in kon laten drijven. Maar we mochten niet te ver want met de rotsen is het wel gevaarlijk en als je niet op past, drijf je zo de hele Suriname Rivier af haha.
We hadden veel lol met elkaar in de rivier maar we hebben allemaal wel schrammen van de rotsen aan onze benen en voeten.
Na het zwemmen zijn we ons gaan omkleden in de hutjes en toen gingen we naar de keuken toe. De gids had echt heerlijk gekookt! Rijst, groente en kip.
Na het eten zijn we met elkaar in de boot gestapt en toen zijn we een dorpswandeling gaan doen. ook erg mooi was dat!! De mensen leven daar allemaal heel primitief. Ze kunnen ook veel voedsel uit de natuur halen.
We hebben katoen planten gezien, manja (mango) bomen, bananen, suikerriet, cashewnoten (ook wel bombaynoten genoemd) Cashewnoten groeien onder een zogenaamde cashew-appel aan een boom. Zowel de noot als de appel is eetbaar. (Al worden de appels vaker als veevoer gebruikt). En kokosnoten hebben we natuurlijk gezien maar die zie je hier overal haha.
En we zagen nog hele dikke grote spinnen!
De gids vertelde alles erg mooi! Ook over de mensen, de culturen enz. het werd steeds donkerder dus besloten we om weer terug te gaan. Ineens begon het zo keihard te regenen!!!! Dus we gingen heel snel naar een afdakje rennen! We waren al zeiknat geworden maar toch gingen we nog even schuilen tot de dikste regen voorbij was. Toen we vlak bij de boot waren, begon het weer keihard te regenen en te onweren. We hebben nog even gewacht maar na een poos was iedereen flauw van het wachten dus zijn we in de boot gaan zitten en weer naar het eiland gevaren.
Iedereen is zich even gaan douchen en lekkere droge warme kleren aan gaan trekken.
We hebben vanavond gezellig bij elkaar gezeten en we hebben zitten kletsen en we hebben kaartspelletjes gedaan. dat was gezellig. om 22:30 is iedereen gaan slapen.
Het was wel een erg mooie leuke dag!!
05 Januari 2009 - 15:17
Theo Reintke:
Hi there,
Nog de beste wensen voor 2009,
geniet er nog van daar !!
Groetjes, Theo.